מה זה נסיגת חניכיים?
נסיגת חניכיים היא מצב שבו החניכיים מתרחקות מהחיבור עם השן וחושפות חלק משורש השן. לעתים ישנה נסיגת שיניים בשן אחת או נסיגת שיניים במספר שיניים. מדובר בבעיה נפוצה המצריכה טיפול כדי למנוע התדרדרות של המצב.
מה הסיבות לנסיגת חניכיים?
- מחלת חניכיים – מחלת חניכיים היא אחת הסיבות הנפוצות לנסיגת חניכיים. מחלת חניכיים נגרמת כתוצאה מריבוי חיידקים בפה וגורמת להצטברות אבנית ולהיווצרות דלקת. כתוצאה מכך נהרסות רקמות החניכיים סביב השן ונסוגות, תמיכת השן נחלשת ולעתים ניתן להגיע למצב של איבוד השן.
- צחצוח שיניים לא נכון – צחצוח אגרסיבי מדי לאורך זמן עלול לגרום לטראומה לחניכיים ולנסיגה שלהן. לעתים ניתן לראות כי הנסיגה מתרחשת באזור מסוים שעליו מופעל לחץ חזק יותר והחניכיים נסוגות. יש להקפיד על צחצוח במידה סבירה ובמברשת שיניים רכה כדי למנוע נסיגת חניכיים.
- גיל – עם השנים קיימת נסיגה טבעית של החניכיים בדומה להידלדלות רקמות באזורים שונים בגוף. לכן נסיגת חניכיים היא תופעה נפוצה מאד בגיל המבוגר, אם כי קיימת גם נסיגת חניכיים בגיל צעיר.
- גנטיקה – לעתים ישנו מבנה חניכיים דק יותר אשר מועד למצב של נסיגת חניכיים, בניגוד לחניכיים עבים ועמידים יותר.
- תזונה לקויה – תפריט עשיר בסוכרים ופחמימות תורם להתפתחות עששת וייצור חומצות שתוקפות את השן. כך גם נוצרים חיידקים שמזיקים לחניכיים ולמערכת אחיזת המשנן ותורמים למחלות חניכיים ולנסיגת חניכיים.
מה התסמינים לנסיגת חניכיים?
- דימום – בעיקר בעת צחצוח אבל לעתים גם בעת אכילה או ללא סיבה.
- רגישות – השיניים יהיו רגישות לחום או לקור.
- אדמומיות – החניכיים יהיו אדומות ולעתים נפוחות
- ריח רע – חניכיים לא בריאות גורמות לריח רע מהפה ולעתים טעם לא טוב
- מראה לא אסתטי – התרחקות של החניכיים גורמת למראה שיניים ארוך ולא פרופורציונאלי
איך לעצור נסיגת חניכיים?
ניתן למנוע נסיגת חניכיים באמצעות שמירה על היגיינה טובה של הפה ובריאות החניכיים. יש לצחצח את השיניים בעוצמה סבירה במברשת שיניים רכה ולהשלים את הניקיון באמצעות חוט דנטאלי שמונע הצטברות של מזון וחיידקים בתוך החניכיים. חשוב מאד להקפיד על ביקורת קבועה אצל רופא השיניים וכן לבצע ניקוי אבנית אצל שיננית מדי חצי שנה, שכן הצטברות אבנית היא גורם סיכון משמעותי למחלות חניכיים.
מה המשמעות של נסיגת חניכיים?
מכיוון שהחניכיים תומכות בשן ומשמשות כחלק ממערכת האחיזה שלה, נסיגת חניכיים פוגעת ביציבות השן עד כדי תנועה ונדנוד. חשיפת שורש השן תורמת להצטברות חיידקים והיווצרות מחלות פה ושיניים ומגדילה את רגישות השיניים לחום וקור. נסיגת חניכיים היא גורם סיכון לספיגת עצם ולהיווצרות מחסור בעצם, באופן שמקשה על ביצוע השתלת שיניים. בנוסף מצב של נסיגת חניכיים גורם למראה לא אסתטי ולא בריא. ניתן לחיות עם מצב של נסיגת חניכיים אבל מצב זה עלול להתדרדר לנסיגת חניכיים חמורה עד כדי אובדן שיניים ולכן רצוי לטפל בנסיגת חניכיים כבר בהתחלה, אצל מומחה למחלות חניכיים.
איך מטפלים בנסיגת חניכיים?
- הטיפול הראשוני בנסיגת חניכיים הוא מניעתי ושמרני, כאשר במצב מתקדם יותר ניתן לפנות לרופא מומחה למחלות חניכיים אשר יבצע ניקוי עמוק של שורשי השן החשופים, הרקמות וכיסי החניכיים. זאת, במטרה להסיר את האבנית מהשכבות העמוקות של השן ולעצור את התקדמות הנסיגה. במצבים מתקדמים יותר טיפול בנסיגת חניכיים יהיה ניתוח חניכיים.
- ניתוח נסיגת חניכיים קלאסי הינו השתלת חניכיים והוא מתבצע באמצעות קצירה של חניכיים ממקום מלא יותר והשתלת הרקמה באזור הנסיגה לטובת עיבוי החניכיים. מדובר בניתוח יעיל אבל מורכב יחסית המותיר שני פצעים בפה.
- כיום ישנם מספר חומרים המשמשים כשתל חניכיים ולא נלקחים מהמטופל עצמו, ומונעים את הצורך בחיתוך חניכיים בריאים. החומר מושתל באזור הנסיגה, בין השן לחניכיים, הוא מתאחה עם החניכיים והופך לחלק מהן.
- טיפול נוסף מתבצע באמצעות כיסוי חניכיים, כאשר הרופא מבצע חתך קטן, משחרר את הרקמה בתוך החניכיים ומושך אותה כדי לכסות את החלק החסר. טיפול זה מתאים רק במצבים ספציפיים וכאשר אין חשש שהרקמה תיקרע בשל המשיכה. כיסוי חניכיים אינו מתאים לנסיגת חניכיים חמורה.
- ניתן גם לבצע טיפול טבעי בנסיגת חניכיים. במצב של נסיגת חניכיים קלה וכדי לעצור ולמנוע את התדרדרות המצב מומלץ להפחית בצריכת סוכרים ופחמימות ככל הניתן, לצמצם בשתיית אלכוהול ולהימנע מעישון. בנוסף ניתן למצוא ברשת טיפים לטיפול בנסיגת חניכיים בתרופות סבתא כגון עיסוי חניכיים עדין עם שמן זית ושטיפת הפה עם מי מלח.
כמה עולה ניתוח נסיגת חניכיים?
מחיר ניתוח השתלת חניכיים 3,000-6,000 שקל.
טיפ יועצת
חשוב לזכור! לפני טיפול בנסיגת חניכיים הנובעת מדלקת בחניכיים, חייבים לטפל קודם במצב הדלקתי. רק לאחר טיפול בדלקת בחניכיים והחלמה ניתן להידרש לטיפול בנסיגה. טיפול בפה לא בריא לא ימנע את התדרדרות המצב לאחר מכן. לצורך כך יש לנקות את החניכיים מחיידקים, לטפל תרופתית במחלה עצמה ולעתים לבצע ניתוח חניכיים.
נסיגת חניכיים – אצל מי לטפל?
חשוב מאד לטפל בנסיגת חניכיים בפרט ובמחלות חניכיים בכלל אצל מומחה למחלות חניכיים. רופא שיניים שהוסמך לטיפול במחלות חניכיים יכול לאבחן ולטפל בצורה מקצועית במחלות חניכיים ולהבריא את הפה בצורה מקצועית.