חיפוש
צלקות

לאנשים רבים צלקות על גופם מאירועים שונים שקרו להם במהלך החיים כדוגמת שריטות עמוקות, כוויות, מכות שונות, פצעים, צלקות אקנה, ואף סימני מתיחה, ואלו משתנות בגודלן וצורתן. רקמת הגוף באזור הצלקת היא רקמה שונה מהרקמה המקורית . משום שהרקמה הנוצרת במקום הפגוע היא שונה, ואף לעיתים שונה מאוד בצבע או במראה מהמראה המקורי של הגוף, זה עלול לגרום לאנשים לחוש חוסר ביטחון בעקבות אותן הצלקות. כיום ישנם ניתוחים וטיפולים רבים אשר באים לפתור את הבעיה הזו.

מה הן צלקות?

הצלקות בעלות סימן ויזואלי על גבי העור שלנו ומזכירות את אותו האירוע שגרם להן. הצלקת היא למעשה סימן אשר נוצר מתהליך ביולוגי של ריפוי הפצע בעור. הרקמה של הצלקת אינה דומה לרקמות האחרות (ובעיקר לרקמה אותה היא החליפה) , לדוגמה ברקמות של צלקות לא מתפתחות בלוטות זיעה וזקיקי שיער. בנוסף לצלקות ויזואליות שאנו רואים על העור שלנו, ייתכנו צלקות פנימיות. לדוגמה כאשר אדם עובר התקף לב נוצרת צלקת בשריר הלב שלו והיא אף עלולה לגרום לאי-ספיקות לב בסופו של דבר.

כיצד נוצרות צלקות?

בנוגע לצלקות שרואים על העור, הן נוצרות כאשר השכבה העמוקה ביותר של העור (דרמיס) נפגעת. על מנת לתקן את הנזק שנגרם, הגוף מייצר סיבי קולגן חדשים במקום הנפגע, וכך למעשה נוצרת הצלקת. מאחר והגוף לא יכול לשחזר את הרקמה שנפגעה, הרקמה החדשה שנוצרת (הצלקת) אינה דומה לרקמה הקודמת והיא שונה במרקמה ואיכותה פחותה גם כן.

אילו סוגי צלקות קיימים?

את הצלקות אפשר לחלק לארבעה סוגים :

  • צלקות נורמליות: אלו עברו תהליך ריפוי כמעט שלם והן כמעט בלתי נראות. בנוסף גם המגע בהן לא מאוד שונה ואף עשוי להיות לא שונה כלל מהמגע באזור אחר שאינו נפגע בגוף.
  • צלקות אטרופיות: סיבי הקולגן באותו האזור נפגעו. בדרך כלל הצלקות הללו נוצרות לאחר אירוע דלקתי באזור, והן משאירות חור קטן. דבר המאופיין עם צלקות מסוג זה הוא אקנה.
  • צלקות היפרטרופיות: נגרם בשל עודף ייצור של קולגן לאחר פציעה, והינה תופעה של הצטלקות יתר. אלו נשארות כגודל הפציעה עצמה ואינן מתרחבות. הצלקת ההיפרטרופית קטנה יותר מצלקת קלואידית ומאופיינת במראה אדמדם.
  • צלקות קלואידיות: שייכות למשפחת הצלקות ההיפרטרופיות, אך צלקת קלואידית היא צלקת גדולה יותר מצלקת היפרטרופית ויותר נראית לעין באופן משמעותי. זה קורה משום שצלקת קלואידית נוצרת מעודף ייצור קולגן של הגוף אך בצורה בה שטח הצלקת הולך ומתרחב ולא נעצר בגבולות האזור הפגוע. נוצר למעשה גידול שפיר באזור הצלקת והיא מאופיינת במראה אדמדם בשרני ובולט.
    פתרונות טיפוליים לצלקות

לפני שיופנה המטופל לטיפול כירורגי בצלקת, יוצעו לו מגוון אפשרויות טיפול שאינן כוללות ניתוח. שיטות טיפול אלו מאפשרות טשטוש ושינוי מראה הצלקת , ריכוך וצמצום גודלה ושינוי המראה שלה.

דרכי טיפול בצלקות

טיפול בתכשירים: ישנו בשוק מגוון רחב של תכשירים של חברות שונות אשר מטרת כולם היא להעלים או לטשטש את הצלקת. יש לבדוק לפני רכישת תכשיר כלשהו כיצד הוא פועל ומה יעילותו על מנת שיוכל המטופל לקבל את הטיפול הטוב ביותר עבורו .

מתן תרופות: ייתכן והמטופל יקבל אנטיביוטיקה כאשר מדובר בצלקת שיש בה גם זיהום. לאחר הטיפול בזיהום יש לבחון מחדש את הצלקת ובהתאם למצב שלה יש לבחור את המשך הטיפול.
חבישת לחץ: בדרך כלל משתמשים בזה כאשר מדובר על צלקות שנמצאות על רוב הגוף (למשל עבור גוף שנכווה). שימוש בלחץ על האזור המצולק מונע שגשוגה וגדילתה של הצלקת. מומלץ להתחיל בטיפול הזה בסמוך למועד תחילת היווצרות הצלקת.
טיפול בקור (קריותרפיה): חשיפה ממוקדת לקור. הטיפול מתבצע על ידי הזרקת חנקן נוזלי באמצעות מחט אל תוך הרקמה המצולקת. הטיפול הזה גורם להריסת הרקמה שנוצרה אבל אינו מזיק לשאר הרקמות מסביב לרקמה זו. כאשר הטיפל מצליח אכן הצלקת מצטמצמת.
שימוש בלייזר:  קיים מגוון רחב של טיפולים בלייזר בעזרת מכשירים שונים כדוגמת הלומינס M22. הרעיון של שימוש בלייזר לטובת טיפול בצלקות הוא צמצום זרימת הדם המועבר לאזור המצולק, דבר אשר מפחית את הגרד הנוצר באזור ואת האדמומיות. בנוסף ניתן לטפל באמצעות לייזר בבעיית הפיגמנטציה הנוצרת באזור המצולק, ובנראות משונה (למשל צלקת עמוקה) על ידי עיבוי הקולגן באזור אשר ישפר את הנראות באזור המצולק.

הזרקות לטיפול בצלקות

  • סטרואידים: ההזרקה מפריעה לתהליך הייצור של הרקמות המחברות באזור המצולק. בעקבות כך עשויות הרקמות המצולקות לסגת ומראה הצלקת עשוי להתרכך.
  • חומצה היאלרונית: בדרך כלל משתמשים בחומצה זו למילוי קמטים או אזורים שקועים, אך ניתן להשתמש בהזרקה של החומצה באופן מקומי לתוך הצלקת כדי לנסות ולשפר את המראה של הצלקת.
  • חומרים ביו סטימיולטורים: חומרים אלו מוגדרים כחומרי גירוי, הם מעודדים ייצור ביולוגי של “חומרי הבניין” של הרקמות (קולגן למשל).
  • טיפול אימונומודולטורי: מדובר על הזרקת חומר כימותרפי מיוחד לאזור הצלקת, במינון נמוך מאוד, על מנת לחסום את המערכת החיסונית באותו האזור ולנסות למנוע את גדילת הצלקת.

ניתוח לתיקון מראה הצלקת

מדובר על ניתוח לתיקון מראה הצלקת. רוב הניתוחים הללו מבוצעים לאורך זמן קצר , עד כשעתיים, וכוללים הרדמה מקומית וללא אשפוז.

חלק מהניתוחים האפשריים הם : הסרת הרקמה באזור המצולק או מתיחת הצלקת על מנת לטשטש את המראה שלה .

הרופא המטפל ימליץ על סוג הניתוח המתאים לצלקת הרלוונטית.

כיצד נבחר שיטת טיפול לצלקת?

הרופא המטפל יבחר את שיטת הטיפול המתאימה ביותר למטופל ולצלקת לפי מאפיינים שונים כמו :

  • סוג הצלקת
  • סוג העור
  • גיל הצלקת
  • מחלות רפואיות
  • רקע רפואי של המטופל
  • מיקום הצלקת בגוף

בנוסף, יש לזכור כי קיים הבדל במחיר בין הטיפולים השונים ומומלץ לבחון את האפשרויות הרבות העומדות בפני המטופל ולבחון את אופי הטיפול המתאים ביותר עבורו הן בפן הרפואי והן בפן הכלכלי.

לכל מקרה, אין לבצע הליך רפואי, טיפולי או ניתוחי ללא התייעצות רופא על מנת למנוע גרימת נזק.

התמונה שהעלית גדולה מדי
חיפוש רופאים
נסו איות שונה, לא נמצאו תוצאות עבור החיפוש
נסו איות שונה, לא נמצאו תוצאות עבור החיפוש
הודעה נשלחה בהצלחה
פנייתך נשלחה בהצלחה