חיפוש
צניחת עפעפיים

מה זה צניחת עפעפיים?

“אתה נראה עייף”. זה כנראה המשפט הנפוץ ביותר ששומעים אנשים הסובלים מצניחת עפעפיים. במצב זה קצה העפעף העליון נמוך ממה שהוא אמור להיות והעין נראית חצי סגורה. התופעה נקראת פטוזיס והיא יכולה להתבטא כפטוזיס בעין אחת או פטוזיס דו צידי, פטוזיס מולד או פטוזיס נרכש.

מה הגורמים לצניחת עפעפיים?

  • מצב מולד – פטוזיס מולד הינו מצב שהתינוק נולד עם עפעף אחד נמוך או שני עפעפים נפולים, וזאת כתוצאה מליקוי בהתפתחות השרירים שאחראים על פתיחת העפעף או העצבים שמפעילים אותם.
  • גיל – עם הגיל יכולה להיווצר חולשה בשריר שמרים את העפעף וכתוצאה מכך הוא צונח מטה.
  • עודף עור – כאשר ישנם עודפי עור בעפעף העליון הם הופכים כבדים יותר ונופלים מטה.
  • מחלות – מצבי תחלואה שונים כגון סוכרת או מחלה הקרויה מיאסטניה גרביס שבה יש הפרעה בחיבור בין העצב לשריר, עלולים לגרום לחולשת שרירי העפעפיים וצניחתם.
  • אירוע מוחי – לאחר שבץ ייתכן מצב של שיתוק שרירי העפעפיים בצד אחד או בשניהם.
  • דלקות עיניים כרונית – מצב מתמשך של דלקת עיניים יכול לפגוע במראה העפעפיים.
  • עדשות מגע – שימוש ממושך בעדשות מגע עלול לתרום לפגיעה בגיד המחבר את שרירי העפעף ולהחליש אותו.
  • בוטוקס – טיפול בבוטוקס יכול להוביל לצניחת עפעפיים בשל שיתוק השרירים שמרימים את העפעף. צניחת עפעפיים לאחר טיפול בוטוקס נפוצה וחולפת בדרך כלל לאחר כחודש אבל טיפול מקצועי אמור למנוע את התופעה.
  • טראומה – חבלה באזור העין שפוגעת בעפעף עלולה לגרום לצניחתו, אם כמצב זמני או קבוע

מה המשמעות של צניחת עפעפיים?

העפעף שלנו הוא איבר מורכב ועור העפעף הוא הדק והעדיף ביותר בגוף. כתוצאה מכך הוא רגיש ומושפע מגורמים רבים שיכולים לשנות את מראהו.

במצב של פטוזיס מולד העפעף מכסה את שדה הראיה והתינוק או הילד עלולים להתקשות בראיה ולסגל תנועה של הרמת הראש כדי להגדיל את שדה הראייה. בנוסף ללא טיפול הילד עלול לפתח עין עצלה – מצב שאם לא מטופל עד גיל 8 קשה מאד לתיקון לאחר מכן.

פטוזיס נרכש משפיע על הדימוי העצמי של האדם ששומע הערות מרובות לגבי מראה עייף ומבוגר. כאשר העפעף חוסם את שדה הראיה ישנה בעיה תפקודית בהתנהלות יומיומית, בעבודה ובנהיגה. המאמץ המתמיד הכרוך בראיה לקויה בשל עיניים עצומות חלקית, מעייף מאד ועלול לגרום לכאבי ראש ולתחושת כובד בסוף היום. בנוסף יכול להיווצר שינוי בתווי הפנים בשל הנטייה להרים את הגבות כדי לנסות לראות טוב יותר וכתוצאה מכך נוצרים קמטים במצח.

צניחת עפעפיים – בעיה קוסמטית או רפואית?

במצב של צניחת עפעפיים קלה, בעיקר אם היא מתבטאת רק בצד אחד, מדובר לרוב בבעיה קוסמטית בלבד, אם כי היא עלולה להחמיר. כאשר העפעפיים הנפולים חוסמים את שדה הראיה מדובר בבעיה רפואית שמקשה מאד על התפקוד ואף מסוכנת בנהיגה, ויש צורך לטפל.

טיפ יועצת

במצב של צניחת עפעפיים קלה ניתן לשפר את מראה העין באמצעות איפור מתאים. הכלל המנחה באיפור עפעפיים נפולים הינו הדגשת הריסים העליונים באמצעות מסקרה, כאשר  ניתן להיעזר במסלסל ריסים שמשווה לעין מראה פתוח וגדול יותר. יש להשתמש בצלליות בהירות במרכז העפעף וצלליות כהות יותר בזווית החיצונית של העין. ולא לשכוח – להסיר את האיפור בסוף היום, אחרת תקומו עם עפעפיים נפולים ונפוחים עוד יותר.

איך מאבחנים צניחת עפעפיים?

במסגרת אבחון עפעפיים נפולים יש לשלול מחלות שונות כגון דלקות, שיתוק עצבי, חוסר איזון בבלוטת התריס, מחלות עצב שריר, סינדרום הורנר או מיאסטניה גראביס. בעיקר חשוב האבחון במקרים של צניחת עפעפיים פתאומית שאינה תהליך הדרגתי של הגיל. בנוסף חשוב לבחון את ההשפעה על שדה הראיה ולהבין עד כמה הוא חסום. רק לאחר הבנת הגורם לצניחת העפעף ניתן להתחיל לטפל.

איך מטפלים בצניחת עפעפיים?

ישנן מספר טכניקות לטפל בעפעפיים נפולים, החל מטיפול טבעי, דרך גישות שמרניות ועד ניתוח.

טיפול טבעי בצניחת עפעפיים

טיפול טבעי בפטוזיס מתאים למצבים קלים שבהם ישנה צניחה קלה של העפעף. ניתן לעשות קומפרסים של תה קר על העין לשיווי מראה רענן וישנן גם תרופות הומאופתיות על בסיס יסמין צהוב המבטיחות חיזוק קל של שרירי העיניים.

טיפול שמרני בצניחת עפעפיים

מי שסובל מצניחת עפעפיים קוסמטית בלבד יכול להסתייע במספר טכניקות טיפול לא ניתוחיות:

  • הזרקת בוטוקס בצידי העיניים – טיפול באמצעות הזרקת בוטוליניום טוקסין לצידי העיניים יכול להרפות את השרירים בצידי העיניים ובכך לפתוח אותן מעט. מחיר טיפול בבוטוקס לצניחת עפעפיים הינו כ-1,000 שקלים.
  • אולטרסאונד – ניתן לטפל בצניחת עפעפיים עליונים באמצעות מכשיר  ULTHERAPY המבוסס על טכנולוגית אולטרסאונד המסייעת במיצוק והידוק העור. הטיפול הינו מהיר, חד פעמי וללא כאב. תיתכן אדמומיות קלה לאחר הטיפול ואת התוצאות ניתן לראות בהדרגה בחודשים שלאחר מכן. בגלל אזור הטיפול הרגיש חובה לבחור במטפל מיומן בעל טכנולוגיה מתקדמת כדי למנוע סיכונים וסיבוכים. מחיר טיפול באולטרסאונד לצניחת עפעפיים הוא כ-5,000 שקלים.
  • פלזמה – טיפול חדשני למיצוק העפעפיים הנפולים מתבצע באמצעות טכנולוגית פלזמה. אנרגית הפלזמה פוגעת בסיבים האלסטיים של העור, גורמת להם להתכווץ ויוצרת אפקט של מתיחה. הטיפול הוא חד פעמי, ללא הרדמה אלא עם מריחת קרם אלחוש מקומי להפחתת אי נוחות. אחרי הטיפול צפויה נפיחות קלה ואדומיות מקומית ולאחר מכן קילוף עור שתחתיו יצמח עור מוצק יותר. מחיר טיפול בפלזמה לצניחת עפעפיים הוא כ-2,000 שקלים.
  • ניתוח – ישנה גם אופציה לטיפול כירורגי המיועד למצבים בינונים עד קשים, ובעיקר כאשר צניחת העפעפיים חוסמת את שדה הראייה. ניתוח פטוזיס יכול להתבצע בהרדמה מקומית או כללית, ובמסגרתו מבוצע חתך קטן בשכבת העור בעפעף ודרכו ניתן לקצר את השריר שמרים את העפעף. במידה וישנם עודפי עור הם מוסרים בניתוח, כאר הצלקות מוסתרות בתוך קפל העפעף. ניתן לבצע את הניתוח גם בגישה פנימית מתוך הלחמית. לאחר ניתוח צניחת עפעפיים יש לנקות את המקום בעדינות בפד סטרילי מספר פעמים ביום ולמרוח משחה אנטיביוטית על התפרים. אחרי הניתוח צפויים שטפי דם ונפיחות שיחלפו בתוך כשבועיים, כאשר תוצאה סופית ניתן לראות לאחר כחודשיים. במהלך זמן זה יש להימנע ממאמץ של העיניים ולנוח ככל הניתן. הראיה צפויה להיות מטושטשת וייתכן יובש בעיניים ותחושת אי נוחות. סיבוכים נדירים הם זיהום, אי סימטריה, פגיעה בגלגל העין או בשריר. מחיר ניתוח לצניחת עפעפיים הינו 7,000-15,000 שקל כאשר במידה וישנה פגיעה בשדה הראיה הניתוח מוגדר ניתוח רפואי ומכוסה ע”י סל הבריאות.

צניחת עפעפיים – לנתח או לא?

מפאת רגישותן הגדולה של העיניים ישנו חשש גדול ומובן מפני ניתוח לתיקון עפעפיים נפולים, בעיקר כאשר הבעיה היא אסתטית בלבד ואין חסימה של שדה הראיה. בתחילתה של התופעה ניתן בהחלט לנסות טיפול שמרני שיכול לשפר את המצב, וכיום ישנן טכנולוגיות יעילות כמפורט לעיל. עם זאת ניתוחי עפעפיים הפכו נפוצים מאד בשנים האחרונות ונצבר ניסיון רב בתחום, לרבות ציוד חדשני וטכנולוגיה מדויקת ומתקדמת לטובת טיפול בטוח ומיטבי.

תמונות לפני ואחרי של צניחת עפעפיים

הזרקת בוטוקס לפני לפני
הזרקת בוטוקס אחרי אחרי
הזרקת בוטוקס להרמה של עפעפיים והורדת נגע מעל העפעף
ניתוח עפעפיים תחתונות לפני לפני
ניתוח עפעפיים תחתונות אחרי אחרי
ניתוח עפעפיים תחתונות
התמונה שהעלית גדולה מדי
חיפוש רופאים
נסו איות שונה, לא נמצאו תוצאות עבור החיפוש
נסו איות שונה, לא נמצאו תוצאות עבור החיפוש
הודעה נשלחה בהצלחה
פנייתך נשלחה בהצלחה