חיפוש
שתלי שיניים שלא נקלטים בהצלחה – גם זה קורה לפעמים

שתלי שיניים שלא נקלטים בהצלחה – גם זה קורה לפעמים

  • עריכה: מאירה ארבל
  • תאריך: 17 אוגוסט 2022
image

בשנים האחרונות טיפולי השתלת שיניים נעשו נפוצים יותר ויותר, עם אחוזי הצלחה גבוהים למדי בסיום הטיפול, סך הכל כ-95 אחוזי הצלחה נכון להיום. בנוסף, הטכנולוגיה המתקדמת מאפשרת לבצע השתלת שיניים ביום אחד .מדובר במספר גבוה למדי שהגיע לשיאו בשנים האחרונות הודות לההתפתחות הטכנולוגית בתחומי רפואת השיניים המאפשרת טיפולים כירורגים מוצלחים עם פגיעה מינימלית. כבר שנים ששיטה זו פעילה אך עם התקדמות השנים ההליך כמו גם ההחלמה ממנו, נעשו פשוטים ויעילים יותר אך יחד עם זאת, לצערנו ישנם מקרים יוצאים מן הכלל בהם השתל לא נקלט בהצלחה ומתפתח בו זיהום אשר מהווה בעיה בחלל הפה ודורש טיפול עוקב נוסף, על כך נרחיב בהמשך.

אז מה הם בעצם ׳שתלי שיניים׳ ומי צריך טיפול כזה?

השתלת שתלי שיניים נותנת מענה ופתרון קבוע למספר בעיות מולדות או טבעיות באמצעות שתל דנטלי המדמה שן טבעית של אדם. את השתל משתלים במרפאת השיניים תוך הרדמה מקומית באמצעות טיפול כירורגי הדורש החלמה מקומית ומעקב אחר הטיפול. המקרים בהם אדם יהיה זקוק לשתל דנטלי הם בין היתר אדם שנולד עם מחסור בשן אחת בחלל פיו או לחילופין, מחסור מלא בכל השיניים בפיו. כמו גם אדם שאיבד שן אחת במהלך תאונה או חבלה, אדם בעל נסיגת עצם בלסתות הפה או לאחר עקירת שיניים.

מה הם הסימנים המקדימים שעלי לזהות כדי לדעת שהשתל שלי לא נקלט בהצלחה?

במקרה בו לא נקלט השתל המושתל, המטופל יחוש בכאב אזורי ממוקד וחד המעיד על חוסר קליטת השתל. יתר על כן המטופל עלול לחוש נפיחות, אדמומיות, גירוי תמידי באזור ועוד.

האם יש השפעה לאזור בו אני זקוק לשתל בפה ורמות סיכון שונות לקליטת השתל?

לחלל הפה אזורי לעיסה שונים הפועלים בעוצמה מגוונת במהלך פעולת האכילה, הלעיסה והבליעה. השיניים האחוריות הן בלסת התחתונה והן בלסת העליונה, פועלות באופן חזק יותר על מנת לעבד את המזון שנכנס לחלל הפה, על כן השתלת שתל בשן טוחנת אחורית, מלווה בסיכון רב יותר מהשתלה בשן קדמית שאינה טוחנת, זאת מאחר ועל השתל יוטל עומס רב לאחר קליטתו לעבד את המזון בהצלחה, בהתאם לכך סיכוי סביר שהוא לא יעמוד בעומס הנדרש ולא יקלט בהצלחה.

האם יש לי אחריות אישית לקליטת השתל בהצלחה?

בכל טיפול כירורגי ישנה אחריות מרכזית לבעל המקצוע האמון על התהליך ועליו להיות מקצועי ביותר ולשאת באחריות במידה והטיפול נכשל, אך גם למטופל ישנה אחריות אישית בסיום הטיפול על מנת לוודא שיעבור בהצלחה. חל איסור אכילה ושתייה בשעתיים הראשונות לאחר השתלת שן וב-24 השעות הראשונות לאחר ההשתלה, יש לאכול מאכלים קרים, רכים ונוזליים בלבד לדוג׳ יוגורט, גלידה וכו׳. יש להניח קרח בימים הראשונים על מקום ההשתלה כדי להוריד נפיחות מקומית, לאחר שבועיים מיום ההשתלה על המטופל להגיע למרפאה לשם הוצאת תפרים. בכל הנוגע ליתק חלל הפה, על המטופל להקפיד על היגיינת פה מקסימלית בשבועות הסמוכים להשתלת השתל. מדובר בצחצוח שיניים פעמיים ביום, שימוש בחוט דנטלי בין השיניים, שימוש במי פה המרעננים את חלל הפה, טיפולי שיננית באופן תדיר ומתן מנוחה באזור השתל בימים הראשונים לאחר ההשתלה, משמע לא ללעוס באזור זה מוצרי מזון מוצקים ומחוספסים. אנו ממליצים ביתר שאת לעקוב אחר כל יתר המלצותיהן של מרפאות השיניים וקופות החולים המתמקדות בתחום. אדם שלא יעקוב אחר ההוראות הנ״ל, מסכן את קליטת השתל שלו ונושא באחריות אישית לבעיות שעלולות להתפתח באזור המושתל.

מה עלי לעשות במקרה של זיהום?

במקרה בו המטופל מזהה נפיחות ורגישות יתר שלא נרגעת ואינה משתפרת לאחר יום יומיים באזור המושתל, עליו ליצור קשר מיידי עם המרפאה שטיפלה בו וליידע אותם על הדבר. בהמשך עליו להגיע פיזית למרפאה זו על מנת לקבל חוות דעת מקצועית ולתכנן את המשך הטיפול בשתל ולקיים מעקב צמוד לאחר מכן, מדובר במקרה דחוף שיש לטפל בו בהקדם האפשרי במטרה למנוע סיבוכים נוספים ולצמצם את הנזק שנוצר בחלל הפה. במרפאה סביר להניח כי יבוצעו מספר בדיקות ביניהם צילום סי-טי, צילומי נשך ועוד כדי לזהות את מקור הבעיה. באופן זמני עד ההגעה למרפאה, מומלץ ליטול משככי כאבים בשביל להקל על הכאב המקומי. כמו כן אנו ממליצים שלא ללעוס דברים קשים על השן המושתלת כדי להפחית ממנה עומס, כאב ואפשרות להחמרת הזיהום על ידי מזון שנקלט סביבה, אזור השתל צריך מנוחה.

אני מעשן באופן קבוע, האם זה ישפיע על קליטת השתל שלי?

הבריאות הגופנית של האדם משפיעה בצורה ישירה על קליטת שתל השן בהצלחה או לחילופין, לחוסר קליטתה. ישנם מחקרים המוכיחים כי מעשנים באופן קבוע יחוו קושי רב בקליטת השתל בהצלחה. בהתאם לכך גם חולי סוכרת ואנשים הנוטלים תרופות על בסיס יום יומי נמצאים בקבוצת סיכון לקליטת השתל. אנו ממליצים לאנשים המזוהים עם אחת מהדוגמאות המובאות לעיל, לקבל ייעוץ מקדים מעמיק, ממספר רופאים שונים כדי לקבל מגוון חוות דעת מקצועיות בנושא בטרם קביעת תור להשתלה.

התמונה שהעלית גדולה מדי
חיפוש רופאים
נסו איות שונה, לא נמצאו תוצאות עבור החיפוש
נסו איות שונה, לא נמצאו תוצאות עבור החיפוש
הודעה נשלחה בהצלחה
פנייתך נשלחה בהצלחה