חיפוש
כריתת שדיים

יהיו הסיבות לביצועו אשר יהיו, ניתוח לכריתת השד הוא תהליך מורכב ולעתים קרובות, הוא עשוי להיות אפילו טראומטי. לעתים קרובות, מדובר בטיפול קריטי ומציל חיים, אך לצד המתח הרב הנובע מהתמודדות עם סרטן השד או עם הסיכון ללקות בו, הצעד הדרמטי עשוי להביא חששות רבים אחרים הקשורים לזהות הנשית ולדימוי העצמי. אין איבר מובהק יותר המסמל זהות נשית יותר מהשד. הוא הסמל לשפע, לנתינה ולהזנת דור העתיד והוא מהווה חלק בלתי נפרד מנראותה של האישה.

סביר מאוד להניח שהתקופה הזו מאוד לא קלה לך. ברגעים כמו אלו, חשוב שתקבלי את כל התמיכה והמידע שרק ניתן להשיג אודות התהליך, כדי שתוכלי לקבל החלטות מושכלות. “היועצת” התגייסה למשימה החשובה הזו וערכה עבורך מדריך מפורט שיאפשר לך ללמוד הכול על הליך כריתת השד ועל כלל האפשרויות שעומדות לרשותך לשחזור השד לאחר הכריתה, אם תרצי בכך.

למי מיועד ניתוח כריתת שד?

ניתוח לכריתת שדיים עשוי להיות נחוץ בכל אחד מהתרחישים הבאים:

הסרת גידולים סרטניים

למרבה הצער, מדובר באחד מסוגי הסרטן הנפוצים בקרב נשים. נכון להיום, מדובר בטיפול העיקרי הזמין למאבק בסרטן השד ולמניעת התפשטות תהליכים גרורתיים. לרוב, ינסה הרופא ככל הניתן לבצע כריתה חלקית בלבד, אך ככל שמדובר בגידולים התופסים שטח גדול יחסית מן השד, או כאשר מדובר במספר גידולים, לא יהיה מנוס מכריתה מלאה.

טיפ היועצת

לקראת הניתוח, חשוב שנקבל חוות דעת שנייה מאונקולוג מומחה ונבחן האם כריתה מלאה היא אכן בלתי נמנעת. מחקרים שנעשו ב-30 השנים האחרונות איששו שוב ושוב שאין הפרש משמעותי באחוזי בין אחוזי ההישרדות של נשים שעברו כריתה חלקית ואלו שעברו כריתה מלאה וחשוב שניקח זאת בחשבון. לעתים קרובות, עשוי הרופא המנתח להחליט כי יש צורך בכריתה מלאה “ליתר ביטחון”, אך הערכה מקצועית ומדויקת של אונקולוג תוכל לאפשר לך לקבל בחירה מושכלת ולהימנע מכריתה מיותרת.

מניעת התפתחות גידולים בעתיד – כריתה מניעתית

עם זאת, כיום כריתת שד עשויה להתבצע גם כאשר לא קיים גידול סרטני כלל. בשנים האחרונות, החלה מגמה נרחבת של נשים הפונות לביצוע כריתת שד מניעתית. ברוב המקרים, הפונות הן נשאיות של מוטציות גנטיות מסוג BRCA אשר נמצאו במחקרים רבים כגורמים המגבירים באופן קריטי את הסיכון לסרטן השד. לעתים, עשויות לפנות גם נשים בעלות היסטוריה ארוכת שנים של הסרטן במשפחה. המגמה קיבלה תאוצה אדירה מאז הצעד המתוקשר של אנג’לינה ג’ולי, נשאית BRCA בעצמה, שביצעה גם היא את הכריתה המניעתית.

טיפ היועצת

לפני שנבצע את הצעד הדרמטי, חשוב שנזכור עובדה חשובה – מחלת הסרטן אינה מחלה מוקדית, אלא מחלה מערכתית. ככל שקיים סיכון גבוה להופעת גידולים סרטניים, הסרת רקמה בריאה אינה מבטיחה בשום אופן מניעה של הופעת גידולים באזורים אחרים. נשים רבות שעברו כריתה מניעתית סבלו בהמשך מסרטן בבלוטות הלימפה ועל אף שלעתים הניתוח עשוי להפחית את הסיכון, אין כל הבטחה לכך.

כריתת שדיים כחלק מתהליך שינוי מין

לרוב, תהליך שינוי המין הינו הדרגתי ומתחיל בטיפול הורמונלי. אחד מהשינויים הקוסמטיים הדרמטיים הנעשים הוא כריתת השדיים. בדרך כלל, יבוצע הניתוח לפני תהליך שינוי איברי המין, אך לעתים כריתת השדיים מתבצעת במקביל.

אילו סוגי ניתוחים קיימים?

הליך הניתוח עשוי להשתנות באופן ניכר על פי אופי וגודל הגידול. במקרים מסוימים, יהיה ניתן לבצע כריתה חלקית בלבד ובמקרים חמורים יותר, כאמור, יהיה צורך בכריתה מלאה. כדי להבטיח הסרה מלאה של הגידול, ברוב המקרים יהיה צורך להסיר שולי רקמה בריאה. כמות הרקמה שתוסר נקבעת על פי מספר קריטריונים:

  • אופי הגידול – סוג הגידול, כמות המוקדים ומהירות ההתפשטות.
  •  כלי הדם בסביבת הגידול.
  • קרבת הגידול לבלוטות הלימפה.
  • מידת חדירות הגידול אל רקמת השד – עד כמה יכול הגידול לחדור לעומק הרקמה. הנתון משתנה בין סוגי הגידולים.
  • ממדי השד  – היחס בין הרקמה הבריאה לגידול קובע את טווח האפשרויות.
  • העדפותייך האישיות – כאמור, כיום הבחירה אם לבצע כריתה מלאה או חלקית נתונה גם להעדפות המטופלת.

ככל שמדובר בכריתה מלאה, ישנם מספר צעדים שעשוי הרופא המנתח לנקוט בתהליך כריתת השדיים.

כריתת שד תוך שימור הפטמה

אם החלטת לבצע שחזור שד, קיימת אפשרות לשמור את הפטמה והעטרה לניתוח השחזור. כדי להבטיח שאין תאים סרטניים ברקמה שנשמרה, מבוצעת בה בדיקת מעבדה.

כריתת שד תוך שימור העור

גם כאן, העור שניתן יהיה לשמר בתהליך הכריתה ישמש לשחזור השד ויאפשר ליצור מעטפת עור טבעית ככל הניתן לשד המשוחזר. בתהליך זה, ניתן ליצור שד בעל צורה דומה לזו של השד הטבעי.

כריתת בלוטות הלימפה והזקיף

במקרים בהם הגידול התפשט אל אזורים בשד הקרובים אל בית השחי ובלוטות הלימפה, קיים סיכון כי יתפתחו גרורות בבלוטות הזקיף והלימפה ומשם, עלול הסרטן להתפשט אל מערכות נוספות בגוף. לכן, עשוי הרופא המנתח להחליט לכרות גם את הבלוטות.

שחזור שד

ניתן לבצע שחזור של השד מיד לאחר הכריתה על ידי הכנסת שתל, רקמה טבעית מאזורים אחרים בגוף ושחזור עור ופטמה. אם אינך בטוחה עדיין אם את מעוניינת בשחזור, אל חשש. תוכלי לבצע אותו בכל שלב לאחר מכן.

ההכנה לקראת הניתוח

במפגש הייעוץ עם הרופא יסביר לך הרופא על ההליך ויהיה באפשרותך להחליט האם לבצע שחזור מידי ובאיזה אופן לבצע אותו. הרופא יעריך את תוצאות הכריתה ויסייע לך לקבל את ההחלטה המתאימה ביותר.

כמו בכל ניתוח פולשני, יש להימנע מתרופות ותוספים הגורמים לדילול דם.

בבוקר שלקראת הניתוח, מומלץ להתקלח ביסודיות ולהתמקד באזורים בעלי פוטנציאל להצטברות חיידקית כמו הטבור, המפשעות ואברי המין, בתי השחי ותחת השדיים ולחפוף את השיער. רחצה יסודית עשויה לצמצם סיכונים לזיהומים. בנוסף, אין למרוח תכשירי טיפוח על הגוף לפני הניתוח.

לקראת הניתוח, יש לשמור על צום. מומלץ להימנע ממזונות מן החי ומטוגנים כשמונה שעות לפני הניתוח ושש שעות לפני הניתוח יש להימנע מאכילת כל מזון. בשלוש השעות שלאחר מכן, ניתן לשתות מים או תה ולאחר מכן להקפיד על צום מלא ללא כל אכילה או שתייה.

טיפ היועצת

אירוע כריתת השד עשוי להיות מטלטל וחשוב שנדאג ליצור לעצמנו מעגלי תמיכה. ניתן להסתייע בקבוצות תמיכה או פורומים אינטרנטיים כדי לשוחח עם נשים שכבר עברו את התהליך. שיתוף בתחושות ובפחדים שלך יאפשרו לך לעבור את התהליך באופן מיטיב. בנוסף, חשוב לדאוג שאדם קרוב ילווה אותך אל בית החולים ויגיע לשהות עמך לאורך תקופת ההחלמה.

תהליך הניתוח

הניתוח נעשה בהרדמה כללית. לאחר ביצוע ההרדמה, מבוצע חתך בשד בהתאם למקום הגידול ולאופן בו יבוצע השחזור. דרך החתך, תוסר רקמת השד. ככל שנדרשת הסרה של בלוטת הזקיף, יבוצע חתך נוסף בסמוך לבית השחי ותבוצע בדיקה בו במקום על מנת לבחון אם קיימים תהליכים סרטניים גם בבלוטה. לאחר הסרת כל הרקמה הנדרשת, נתפר החתך בתפרים נמסים ומבוצעת חבישה עבה ומקיפה סביב כל הגוף. הכריתה נמשכת כשעתיים, אך השחזור עשוי להאריך את ההליך במספר שעות.

שחזור השד

ככל שבחרת בשחזור שד מידי, הליך הניתוח משתנה על פי הטיפול הנדרש ובהתאם להעדפותייך.

שחזור שד באמצעות שתל

בתהליך שחזור זה, ייעשה שימוש בשתל סיליקון עם או ללא מי מלח. כאשר השחזור נעשה זמן מה לאחר הכריתה, נדרש שימוש במותחן רקמות על מנת ליצור חלל שישמש להכנסת השתל. המותחן הוא מעין מעטפת סיליקון המוחדרת תחת שריר בית החזה ואליה מוזרקים מי מלח לאורך שבועות על מנת לנפח את האזור. לאחר שנמתח די עור ליצירת כיס לשתל, ניתן להכניס את השתל.

עם זאת, כשמדובר בשחזור מידי, ובעיקר כשניתן היה לשמר את עור השד, אין צורך בתהליך הזה. כל שנדרש הוא רק להשתמש בשתל הסיליקון ליצירת הנפח ובעור כמעטפת. לאחר מכן, ניתן להשתמש בפטמה ועטרה הטבעיות שנשמרו או לחילופין, להשתמש בתותב.

שילוב שתל ורקמה טבעית

במקרים בהם לא ניתן היה לשחזר את העור, או כאשר טיפולי ההקרנות גרמו להצטמקות העור ולצלקות, ניתן לעשות שימוש בעודפי עור ושומן בשיפולי הבטן כדי לשחזר את השד. במקרים בהם אין די רקמה באזור הבטן, ניתן להשתמש בקמה מאזור העכוז או משריר הגב, אם כי מדובר בהליך מורכב יותר. השתל יחזיק לכמה עשרות שנים ולאחר מכן, יהיה צורך להחליפו.

שחזור שד מרקמות טבעיות

על אף שמדובר בתהליך מורכב יותר מאשר שימוש בשתל, לרוב הוא מפיק תוצאות טובות יותר ומדמה את השד הטבעי באופן מוצלח מאוד. גם כאן, מועברות רקמות רכות מהבטן, העכוז או הגב ומעוצבות לצורת השד. ניתוח זה הוא קבוע ולא יהיה צורך בכל טיפול תחזוקה. עם זאת, תקופת ההחלמה עשויה להיות ארוכה בהרבה.

אשפוז במחלקה

לאחר הניתוח, נישאר לרוב לביקורת במשך יומיים אם מדובר בכריתה ללא שחזור. ככל שנעשה שחזור, האשפוז עשוי להימשך מעל שבוע.

ההחלמה והחזרה לשגרה

בימים הראשונים, יהיה האזור כולו חבוש היטב ובנוסף, יותקן נקז באזור בו היה השד כדי לנקז הצטברויות נוזלים באזור. לאחר הסרת התחבושות, חשוב לרחוץ את פצעי הניתוח היטב במים וסבון מדי יום ולוודא שהנקז נקי גם הוא. לאחר מכן, יש לייבש את הפצעים בטפיחות עדינות. במהלך השבועות הראשונים, אין להשתמש בדיאודורנט או בתכשירי טיפוח באזור הניתוח. כל עוד הנקזים מותקנים, יש לרוקן אותם מדי יום. תחילה עשוי הנוזל להיות מעורב בדם, אך הוא ייעשה שקוף בהקדם וכמות ההפרשות תפחת בהדרגה. בחמשת השבועות הקרובים, אמורות להגיע תוצאות הביופסיה ונזומן למפגש מעקב במחלקה האונקולוגית.

בשלושת השבועות הראשונים, יש להקפיד על מנוחה מלאה ולהימנע מכל מאמץ. לאחר מכן, נוכל להתחיל לחזור לפעילות מתונה. בחודשים הראשונים, מומלץ להימנע מפעילות ספורטיבית הכוללת תנועות נמרצות של הזרועות כמו טניס או שחייה ואין להרים משאות כבדים.

טיפ היועצת: לחזק את שרירי אזור הניתוחהניתוח גורם לטראומה משמעותית באזור החזה, הכתף והזרוע וכדי למנוע נוקשות ולשפר את תהליך ההחלמה, חשוב שנחזק את השרירים באזורים האלה. חשוב מאוד להקפיד על ביצוע פיזיותרפיה בהתאם להמלצות הרופא.

מהן תופעות הלוואי?

תהליך ההחלמה עשוי להיות ארוך ומכאיב וחשוב שנעשה כל שביכולתנו כדי להעניק לגוף אנרגיה ולשמור על מצב הרוח. מעבר לכאב, שטפי דם וצלקות קיימות מספר תופעות עיקריות שאנו עשויות להתמודד עמן לאחר הניתוח.

תופעות עצביות

חיתוך קצות העצבים באזור עשוי לגרום לאובדן תחושה באזור הכתף והחזה ולעתים גם באזור הזרוע. לעתים, עשויים להחוות עקצוצים ותחושת נימול. במקרים אחרים, את עשויה לחוות כאבי פנטום. כלומר, תחושה כאילו השד עדיין נמצא במקומו וכאבים ועקצוצים באזור. ברוב המקרים, התופעות הללו ייעלמו בהדרגה.

הצטברות נוזלי לימפה (סרומה)

אם נכרתו בלוטות הלימפה במהלך הניתוח, ייתכן שתחושי במהלך ההחלמה תחושת נפיחות באזור הזרוע. תופעה זו נובעת לרוב מהצטברות נוזלי הסרומה באזור. ברוב המקרים, הנוזלים ייספגו בגוף, אך ככל שהדבר גורם לכאב ואי נוחות, ניתן לפנות אל הרופא על מנת לבצע שאיבה.

הצטברות נוזלים באזור הניתוח

לעתים, עשויים להמשיך להצטבר נוזלים תחת צלקת הניתוח גם לאחר הסרת הנקז. לרוב, הנוזל ייספג בגוף. עם זאת, חשוב שנעקוב. אם האזור מתנפח אופן משמעותי, ייתכן שכמות הנוזלים היא גדולה. במקרה כזה, ייתכן שנצטרך לעבור טיפול לניקוז הנוזלים.

אילו סיכונים טמונים בניתוח?

לאחר ניתוח כריתת שדיים, חשוב שנעקוב אחר תחושותינו ונפנה לרופא אם משהו אינו מרגיש כשורה. על אף שמדובר בניתוח אינטנסיבי, הסיכונים בו אינם שכיחים. אלו כמה מהסימנים שחשוב לפקוח עליהם עין.

  • צמרמורות ובחילות
  • חום גבוה
  • הפרשות ודימומים 
  • כאב מתגבר
  • סתימה בנקזים
  • הפרעות נשימתיות

תופעות אלו עשויות להעיד על זיהומים חריפים באזור הניתוח ודורשות מענה רפואי דחוף. אם חווית כל אחד מהתסמינים הללו, יש לפנות בדחיפות למיון ולעדכן את הרופא המטפל אודות המצב.

כמה מילים על התוצאות

כריתת השד מאפשרת הסרה מלאה של הגידול הממאיר ברוב המכריע של המקרים ומהווה טיפול יעיל ומציל חיים. כיום יותר מאי פעם, ניתן לבצע כריתות חלקיות וניתוחי השחזור מתקדמים וברמה גבוהה. התקופה הקרובה הולכת להיות לא פשוטה, אך עם התמיכה הנכונה והטיפול הרפואי והקוסמטי הנכון, תוכלי לחזור לשגרת החיים שלך ולקום חזקה יותר מאי פעם.

כמה עולה ניתוח כריתת שד?

ניתוח כריתת שד (כולל כריתה מניעתית) וניתוח השחזור כלולים כיום בסל הבריאות הממלכתי וכל עוד נבצע את הניתוח באחד מבתי החולים הציבוריים, נזכה לכיסוי מלא דרך קופת החולים. במסגרת הביטוח המשלים וביטוח מחלות קשות, ניתן יהיה לעבור את הניתוח גם במגוון מסגרות פרטיות.

התמונה שהעלית גדולה מדי
חיפוש רופאים
נסו איות שונה, לא נמצאו תוצאות עבור החיפוש
נסו איות שונה, לא נמצאו תוצאות עבור החיפוש
הודעה נשלחה בהצלחה
פנייתך נשלחה בהצלחה