חיפוש
ניתוח לשינוי מין

יש ניתוחים אסתטיים שנותנים הרבה יותר ממראה חדש, אלא מעבירים אותנו תהליך משנה חיים. על אף הנטייה שלנו לתפוס את המראה החיצוני כדבר זניח או שטחי, חשוב שנזכור – הנראות שלנו היא הרכב שבו אנחנו נושאים את עצמנו ממקום למקום, מציגים את עצמנו ובונים את הזהות שלנו. לכן, כל שינוי רצוי במראה שלנו, יכול להביא לידי ביטוי בצורה טובה יותר את כל התחושות והתפיסות שלנו, ולאפשר לנו לחיות עם עצמנו יותר בשלום. היום נדבר על טיפול שבו הרעיון הזה בא לידי ביטוי בצורה המשמעותית ביותר.

מהו ניתוח לשינוי מין?

ניתוח לשינוי מין, או ניתוח להתאמה מגדרית, נועד לשנות את המערכת הגניטלית של מין אחד וליצור עבורו נראות של מערכת מהמין האחר. עם ניתוח פולשני ומורכב זה, ניתן ליצור לגוף מראה ותפקוד קרוב ככל הניתן למגדר עמו אנו חשים הכי בנוח והוא מהווה את ההליך הסופי שמשלים את המעבר המשמעותי הזה. מאחר ומדובר בשינוי רדיקלי באופן שבו נישא את עצמנו בעולם, נדרש הליך מורכב וארוך ביותר עד לביצוע הטיפול המיוחל. כדי לתת לך את ההדרכה הראשונית בדרך לאחת ההחלטות החשובות שיהיה עליך לעשות בחייך, היועצת ריכזה עבורך את כל מה שחשוב לדעת על ניתוח לשינוי מין.

זכאות לניתוח לשינוי מין

ניתוחים לשינוי מין בישראל מבוצעים אך ורק במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. עד היום, נעשו רק כ-100 ניתוחים בארץ. הסיבה לנדירות הניתוח היא התהליך המורכב שנדרש ממועמדות ומועמדים לטיפול המשמעותי הזה. על מנת לבחון את ההתאמה לניתוח ולקבל אישור זכאות לביצוע הניתוח, יש לעבור כמה צעדים.

הגבלת גיל

מועמדות לניתוח להתאמה מגדרית מורשית אך ורק מגיל 21 ומעלה. כיום נעשים צעדים על מנת להוריד את גיל המועמדות ל-18.

מעקב רפואי

בשנה שלפני קבלת ההחלטה בעניין הניתוח, יש לעבור מעקב רפואי מתמשך בו יבוצעו בדיקות מקיפות במגוון תחומים – מאורולוגיה/גניקולוגיה ועד לבדיקות אנדוקרינולוגיות.

אבחון פסיכולוגי

כחלק מהתהליך יידרש לעבור הערכה פסיכיאטרית ולעבור מבדקי אבחון פסיכולוגיים על מנת לבחון את מוכנותך לתהליך. המאבחן יעביר חוות דעתו  אל הוועדה לאישור הניתוח. שיעור ההתאבדויות הגבוה בקרב הקהילה הטרנסג’נדרית/קווירית נובע במובנים רבים עקב היעדר תמיכה מתאימה שמאפשר לבחון את ההחלטה ולקבל את כל המידע הדרוש לכך. הליווי של גורמי בריאות הנפש בתהליך מאפשרת לקבל החלטה שקולה ולעבור תהליך הכנה חשוב לקראת הניתוח.

עמידה בפני הוועדה

לאחר שנת המעקב, ניתן לעמוד בפני הוועדה הנערכת בפיקוחו של משרד הבריאות ומתכנסת במספר בתי חולים בישראל. לאור הממצאים שיתקבלו על ידי הרופאים והמטפלים, תקבל הועדה החלטה האם לאשר את הניתוח. האישור יאפשר לך לגשת אל מוסדות פרטיים או לקבל התחייבות מקופת החולים כדי לעבור את התהליך בבית חולים ציבורי בסבסוד.

במקרים מסוימים, תידרש התחלה של טיפול הורמונלי כחלק מתקופת המעקב וכתנאי לליווי הוועדה בעניינך.

טיפ היועצת

ישנם צעדים רבים שניתן לעשות כדי לחוות את גופך בהתאם למגדר הרצוי שלך לפני ביצוע ניתוח לשינוי מין. ניתן לעבור הליכים פלסטיים רבים שאינם דורשים כל אישור באופן פרטי, לבחון את המוכנות והתחושות שלך ולהתחיל להסתגל למצב החדש בהדרגה.

  • ניתוחי פיסול פנים ליצירת תווי פנים גבריים או נשיים יותר.
  • השתלת/כריתת חזה.
  • הסרת גרוגרת.
  • הסרת שיער לצמיתות.
  • טיפולים הורמונליים.

רוב מחלקות הפלסטיקה והקליניקות המובילות בישראל ובחו”ל מספקות את הטיפולים הללו ויאפשרו לך לנקוט בצעדים ראשונים לקראת ההתאמה המגדרית.

סוגי הניתוח לשינוי מין

ניתוחים לשינוי מין מתחלקים לשני סוגים:

שינוי מין מגבר לאישה

זהו הניתוח הנפוץ ביותר ועד לא מזמן, היה גם היחיד שבוצע בישראל. מטרת הניתוח היא לבצע שינויים בגוף הגברי על מנת לשוות לו נראות נשית. במהלך הניתוח מוסרים איבר המין והאשכים ומעוצבים על מנת לקבל נראות איבר מין נשי.

שינוי מין מאישה לגבר

ניתוח מורכב יותר וחדש מאוד יחסית בישראל. במהלך הניתוח, מוסרים איברי הרבייה הנשיים הפנימיים ואיבר מין זכרי מעוצב מרקמה הנלקחת מהגוף.

ההכנה לניתוח

ישנן מספר בדיקות והכנות שיש לעבור לפני תחילת הניתוח. עם זאת, עוד לפני שנתחיל בהליך ברמה הרפואית, תהליך לא פחות מורכב ומפרך מתרחש ברמה הבירוקרטית. וועדת המומחים לאישור ניתוחים לשינוי מין מתכנסת על מנת לאשר כל מקרה לגופו וחשוב להגיע מוכנות.ים.

דגשים לוועדה

כאמור, עם פנייתך לוועדה, תתחיל תקופת ביקורת של שנה בה תיבחן התאמתך לניתוח מבחינה רפואית ונפשית ותקופה זו עשויה אף להתארך או להתקצר לשיקול דעתם של המומחים. תחילה ייערכו פגישות ראשוניות עם כל חבר ועדה בנפרד שייערוך בדיקות התאמה לניתוח. בכל ועדה כזו יושבים המומחים הבאים:

  • גניקולוג
  • אורולוג
  • מנתח פלסטי בכיר (עומד בראש הועדה)
  • פסיכיאטר
  • פסיכולוג קליני
  • אנדוקרינולוג

אל הועדה יש להגיע עם מספר מסמכים וחשוב שנוודא שיש לנו את כולם כדי להקל על התהליך:

  • תעודה מזהה
  • הפניה והתחייבות מקופת החולים.
  • אם כבר התחלת בטיפול הורמונלי, כדאי להביא את פירוט הטיפול איתך לוועדה.
  • במידה וקיימת המלצה של פסיכולוג, פסיכיאטר או עו”ס מטפל.ת, מומלץ להגיע איתה.

בשנה הקרובה, תבקש הוועדה להבטיח כי זהותך המגדרית גובשה וכי החלטתך לבצע את ההליך היא סופית וללא עוררין. לאחר סיום תקופת המעקב, ייערך דין בנוכחותך ונוכחות כל חברי הוועדה ובה תתקבל החלטה מנומקת אודות אישור או דחיית הניתוח. ניתן להגיע לוועדה עם ייצוג של קרוב משפחה או גורם מקצועי.

טופס הסכמה מדעת

לאחר קבלת האישור, יש צורך לחתום על טופס הסכמה מדעת המצהיר כי קיבלת הסבר על ההליך הניתוחי והשלכותיו וכי הבעת את הסכמתך לעבור אותו תוך מודעות והבנה מלאה של תוצאותיו.

בדיקות ראשוניות והגבלות

  • לקראת הניתוח תיערך בדיקת דם שתבחן תפקודי קרישה, ספירת וסוג דם ונתונים נוספים הנדרשים לתהליך ניתוחי בטוח. בחלק מהמקרים, עשויה להידרש לפי שיקול דעתו של הרופא גם בדיקת א.ק.ג.
  • בשבועיים שלפני הניתוח יש להימנע מנטילת תרופות הנוגדות קרישה כמו קומדין או אספירין.
  • בנוסף, מומלץ מאוד להימנע מעישון בתקופה זו, כדי לשפר את יכולות ההחלמה הטבעית של הגוף לקראת הניתוח.
  • יש להבטיח שהמעיים נקיים ככל הניתן לקראת הניתוח. לכן, בשלושת הימים שלפני הניתוח נדרש מעבר לתזונה דלה בתאית. כלומר, לא לצרוך ירקות ופירות או לחמי דגנים מלאים, שיבולת שועל ומזונות עתירי סיבים תזונתיים אחרים.

 קליטה מקדימה למרכז הרפואי

מספר ימים לפני ביצוע הניתוח, נזומן אל המרכז הרפואי (שיבא בישראל או בכל מוסד מורשה אחר בחו”ל) בו יספק לנו המנתח שלנו הסבר מפורט על תהליך הניתוח, ההרדמה בה ייעשה שימוש, סך הבדיקות והטיפולים שיקדמו לניתוח ותהליך השיקום וההחלמה לאחריו. לאחר הקליטה וההסברים מהרופא והאחות, תיערך פגישה עם הרופא המרדים שיבצע בדיקות דם נוספות.

כדי להבטיח ניקוי מעיים מלא, תוקפד תזונה נוזלית בלבד ביממה שלפני הניתוח כמו מרק צח ומיצים. בנוסף, נתבקש לשתות בקבוק תכשיר לניקוי מעיים בשם סופודקס פעם אחת בשעות הצהריים ופעם נוספת בשעות הערב שלפני הניתוח. לאחר שתיית התכשיר, יש לשתות כ-2 ליטר מים. בנוסף, יש להקפיד על צום מלא מ-00:00 בלילה ועד הניתוח. יציאות תכופות ונוזליות הן נורמליות וצפויות בשלב זה.

תהליך הניתוח.

הניתוח לא נועד לספק ניראות קוסמטית בלבד, אלא גם נדרש להבטיח את תפקודי איברי המין שייווצרו בתהליך הניתוחי, לרבות הטלת שתן תקינה וקיום יחסי מין שיהיו לא רק אפשריים וללא כאב, אלא גם מהנים ומספקים. ניתוח מוצלח יאפשר להגיע לאורגזמה מהפין או הנרתיק והדגדגן שיעוצבו בניתוח.

ביצוע הניתוח במעבר מגבר לאישה

לאחר כריתת הפין והאשכים, יקוצר צינור השתן ויעוצב כך שיותאם לזרימת שתן בישיבה. קצות העצבים מאזור הפנים נשמרים ויחוברו אל הדגדגן שיעוצב. על מנת לעצב וגינה, מיושמת אחת מתוך מספר טכניקות על פי שיקול דעתו של הרופא המנתח.

  • היפוך עור הפין או שק האשכים – זו הטכניקה הנפוצה ביותר והיא גורמת לצלקת ולסיבוכים מינימליים. עם זאת, נדרשת עבודה מדויקת מאוד כדי לעבוד עם כמות הרקמה המוגבלת.
  • שתלי עור לא גניטליים – מדובר בהליך פשוט ויעיל יחסית, אך הוא עשוי להשאיר צלקת ויספק חוויה מוגבלת בעת קיום יחסי מין עקב תכונות רקמת העור.
  • שתלי מעיים – על אף שדווחו לא מעט הצלחות בניתוחים מהסוג הזה, ישנם גם לא מעט סיכונים. למרות שהמעי הוא הרקמה הקרובה ביותר לזו של הנרתיק מבחינת התחושה והסיכוך הטבעי, ישנו פוטנציאל גדול לדלקות, זיהומים וסיבוכים נוספים.

לאחר יצירת הנרתיק, יעוצבו מעודפי העור שפתיים. עם הטכניקות הפלסטיות שקיימות היום, יהיה קשה מאוד להבחין בין וגינה טבעית לכזאת שעוצבה בניתוח. לרוב, יעוצב הדגדגן מעטרת הפין.

ביצוע הניתוח במעבר מאישה לגבר

כאמור, הניתוח נדיר מאוד ונעשה אחת למספר שנים. לרוב, יתקבל סיוע על ידי מומחה מחו”ל לצורך ביצוע הניתוח. הניתוח מחולק למספר שלבים עיקריים:

  • ראשית, ייכרתו כל איברי הרבייה הפנימיים – השחלות, הרחם והנרתיק.
  • לאחר מכן, תבוצע הארכה של צינור השתן על מנת להתאימו לפין.
  • באמצעות שיטה ייחודית, יעוצב פין מרקמות שיילקחו מהקרסול או הזרוע.
  • הפין שעוצב בתהליך יחובר לכלי הדם וקצות העצבים של אזור המפשעה, כולל לקצות העצבים של הדגדגן. כך ניתן יהיה לחוות הנאה מינית בשתל הפין ואף להגיע לאורגזמה.
  • ברוב המקרים, יושתל תותב מתנפח המאפשר ליצור זקפה.

החלמה

לאחר מספר שעות בחדר ההתאוששות נועבר לאשפוז ומעקב. לאורך כל תקופת המעקב יבוצעו בדיקות מדדים כמו חום, דופק ולחץ גם וייבדק האזור המנותח כדי לבחון את ההחלמה. במהלך כל תקופת ההחלמה יש להישאר במצב שכיבה על הגב בלבד למשך 5-7 ימים. התנוחה תבטיח החלמה תקינה ללא פגיעה בנראות. למנותחות, ייעשה שימוש במרחיב נרתיק באופן קבוע. המרחיב יבטיח כי פתח הנרתיק שעוצב לא ייסגר וייווצר עומק ורוחב מתאים. בימי ההחלמה יתקבל עירוי נוזלים וטיפול אנטיביוטי וכמו כן יבוצע חיבור לקטטר. חבישה ומשככי כאבים יימסרו על ידי האחות המטפלת.

לאחר כ-5-7 ימים מיום הניתוח, במידה ומדובר במנותחת, תוסר החבישה ויוצא המרחיב על מנת לבחון את התוצאות. לאחר מכן המרחיב יוחזר. מדי יום, יוצא המרחיב על מנת לשטוף את הנרתיק ולאחר מכן יוחזר. בשלב זה, תוכלי כבר לנסות לעמוד על הרגליים בפעם הראשונה וללכת בזהירות. לרוב, כשבוע מיום הניתוח, ניתן יהיה להשתחרר הביתה.

תחזוקה לאחר שחרור

עם שחרורך, יימסר לך אישור רפואי רשמי על שינוי מינך בו ניתן יהיה להשתמש כדי לשנות את המין הרשום בתעודת הזהות וברישומי המדינה.

ישנם כמה דברים שחשוב להצטייד בהם לקראת ההחלמה בבית.

  • תמיסת פולידין – לשטיפת הנרתיק.
  • מגבונים לחים – לשימוש לאחר יציאות, ללא נייר טואלט.
  • חומר סיכוך – להקלת השימוש בנרתיק.
  • מרחיב נרתיק
  • תחבושות יומיות דקות

יש להקפיד על היגיינה טובה, להתרחץ לעתים קרובות ולהחליף חבישה בכל יום. הניתוח מחליש מאוד והגוף כולו יתגייס להחלמה. לכן, חשוב שנקפיד על תזונה מאוזנת, מלאה וטובה וניתן לגוף הרבה מנוחה בחודש-חודשיים הקרובים. יש להימנע מפעילות גופנית והרמת משאות כבדים ועם כל תחושת עייפות, לא להסס ופשוט ללכת לנוח.

דגשי תחזוקה לאישה

מדי יום, יהיה עלייך לבצע הרחבת נרתיק. ההקפדה על הרחבה קבעה ונכונה היא קריטית להחלמה בריאה ולעיצוב נרתיק תקין. לאחר כל ביצוע הרחבה, יש להכין תמיסה של פולידין במים ולבצע שטיפה קפדנית.

טיפ היועצת

סביר להניח שקיום יחסי המין לאחר הניתוח יהיה מלווה בהרבה חששות. מעבר לפחד הברור מסיבוך, חשוב שניתן את הדעת לכך שמדובר בחוויה מינית שונה מאוד מזו שהייתה לנו עד היום. מומלץ לא לרוץ מיד עם ההחלמה להתנסות ולתת לעצמך את הזמן. חשוב שנבחן האם כבר ישנה תחושה באיברים ולהמתין עד שכך יהיה. לעתים התהליך יכול לקחת מספר שבועות ואפילו חודשים ואין צורך לחשוש מכך.

בסופו של יום, הנאה ממין היא לא יעד שצריך לסמן עליו וי. חוויית הגוף המחודשת שלך עשויה לקחת זמן והדבר הנכון ביותר לעשות יהיה ללמוד להכיר את עצמך, להיכנס לאווירה ולבחון מה נעים לך כעת. ייתכן שהירידה בטסטוסטרון תגרום לירידה בחשק המיני. במקרה כזה, מומלץ להתייעץ עם אנדוקרינולוג איך לפעול.

תופעות לוואי

ישנן כמה תופעות לוואי שמשותפות לכל המנותחים.ות:

  • נפיחות, כאב ושטפי דם באזור המנותח, תופעות שעשויות להתפרש מאזור הטבור ועד הירכיים. לרוב, התופעות ייעלמו תוך תקופה של עד חודשיים. אם אחרי התקופה אין הטבה, או אם קיימת החמרה, חשוב שנפנה מיד למיון. משככי כאבים ללא מרשם לרוב יספיקו להתמודדות עם הכאבים.
  • נפיחות האזור עלולה לגרום לזרם שתן מפוצל או לריסוס. עם ירידת הנפיחות התופעה תיפסק.
  • לעתים, כשמדובר בתפרים נמסים, חתך הניתוח עלול להיפתח. לרוב, הפתיחה תחלים ותיפתר מעצמה וחשוב שנשמור על ניקיון האזור עד החלמה.
  • במהלך ההחלמה, עשויים להיות דימומים או הפרשות צהובות. במידה והתופעה נמשכת לאורך זמן או מתגברת, חשוב לפנות למיון.
  • תנודות קיצוניות במצב הרוח – הניתוח מלווה בשינוי הורמונלי קיצוני. לכן, רק טבעי שנחווה שינויים גם במצב הרוח. מתחים, תחושת דיכאון ואף התקפי בכי בלתי נשלטים הם טבעיים וצפויים. לאחר הגעה לאיזון הורמונלי מחודש, התופעה לרוב תיעלם. זו תקופה מאוד לא פשוטה ולכן חשוב לשתף על התופעות הללו גורם מקצועי ולקבל ליווי מתאים לאורך תקופת ההסתגלות.
  • שינויים בחוויה העצבית – לעתים עשויה להופיע תחושת עקצוץ או “זרמים” באזור המנותח, או תחושת “פנטום” באזור המפשעה. תופעות אלו נגרמות עקב השינוי שנעשה בחיבורי העצבים. למוח עשוי לקחת זמן כדי להתרגל לשינויים והתופעה טבעית ותחלוף.

סיכונים

ישנם כמה סיבוכים שעלולים להתרחש לאחר ניתוח לשינוי מין. במידה והם מופיעים, יש לפנות באופן מידי לטיפול.

  • במידה ומופיעים כתמים או נקודות לבנות באזור המנותח, ייתכן ומדובר ברקמת עור מתה. במידה וחלה החמרה בכאבים או עלייה בחום, יש לפנות לחדר המיון באופן דחוף כדי לקבל טיפול.
  • אחת התופעות המסוכנות והחמורות היא פיסטולה – פעירת תעלה בין הנרתיק לרקטום. במקרה כזה, עלולה צואה לעבור דרך הנרתיק ולגרום לזיהומים חמורים. במקרה כזה יהיה צורך בניתוח מתקן.
  • עלולים להופיע טחורים לאחר הטיפול. ניתן לטפל בהם על ידי תכשירים מתאימים וייעוץ רופא.

התוצאות

בסופו של ניתוח מוצלח, יהיה באפשרותך לחוות את הגוף שתמיד חלמת עליו. זה שיאפשר לך לחוש במגדר אותו חווית כל חייך.

כמה עולה ניתוח לשינוי מין?

חסם משמעותי נוסף העומד בפני בנות ובני הקהילה הטרנסג’נדרית הוא מחירו הגבוה של הניתוח. המחיר עשוי להשתנות עקב מספר גורמים:

סוג ניתוח שינוי מין

המעבר מגוף נשי וגברי הוא נדיר מאוד בישראל ומורכב יותר. ברוב המקרים הוא יהיה יקר יותר וייתכן מאוד שנעדיף לבצע אותו בחו”ל, דבר שעשוי לייקר את התהליך.

המדינה בה ממוקם בית החולים

ואם כבר טיפולים בחו”ל, ייתכן שנבחר לבצע את הטיפול עם בעלי מקצוע בעלי ניסיון ומומחיות גבוהה במדינות זרות. המחיר יכול להיות מושפע בצורה משמעותית לפי מדינת היעד.

כיסוי קופת החולים

גובה ההשתתפות העצמית עבור ניתוח לשינוי מין משתנה מקופה לקופה.

ללא כיסוי, עלות הניתוח נעה בין 50-80 אלף ₪. החדשות הטובות הן שכיום יותר מאי פעם ישנה הכרה כי מדובר בהרבה יותר מניתוח קוסמטי ויש אף אלו המכירים בכך כניתוח מציל חיים. לכן, חברות הביטוח וקופות החולים נוטות כיום להשתתף בעלויות ולהפוך את הניתוח להרבה יותר בר השגה. במקרים מסוימים, ניתן יהיה לקבל כיסוי גם על ניתוח שייערך בחו”ל. כדי לברר את זכאותך, חשוב לברר היטב את זכויותיך מול חברת הביטוח וקופת החולים שלך ולדלות את כל המידע.

טיפ היועצת – התאמת ציפיות

לצד התוצאות משנות החיים של הניתוח, חשוב שנדע גם למה לא ניתן בהכרח לצפות.

האורגזמה הגברית תתאפשר לאחר הניתוח, אך מן הסתם תהיה שונה מהחוויה הטבעית עקב היעדר שפיכת זרע וההבדל במבנה הרקמות.

סיכוך טבעי בנרתיק הוא אפשרי, אבל לא מובטח. הדבר תלוי בעיקר באופן בו מבוצע הניתוח וחשוב להיוועץ לפני כן ברופא ולהתאים ציפיות.

ההנאה ממין, כאמור, עשויה לקחת זמן ותדרוש התרגלות למצב החדש.

על אף שהניתוח לא יוכל לגרום לנו לחוויה שלמה של הגוף הנשי או הגברי – כמו היריון או שפיכת זרע, נוכל לקיים יחסי מין וליהנות מהם באברי מין התואמים למגדר שלנו. בסוף התהליך המורכב והאמיץ, תתחיל תקופה חדשה בחייך – של שלמות, הגשמה וקבלה עצמית.

 

התמונה שהעלית גדולה מדי
חיפוש רופאים
נסו איות שונה, לא נמצאו תוצאות עבור החיפוש
נסו איות שונה, לא נמצאו תוצאות עבור החיפוש
הודעה נשלחה בהצלחה
פנייתך נשלחה בהצלחה